En del tänker sej ”grottmänniskor”, med ett mycket begränsat språk. Om dom överhuvudtaget pratar, tänker folk sej pidginspråk. Den nuvarande människoarten, har aldrig pratat så, när folk talat sitt modersmål. Typiska jägare-samlare kan sakna ord, för många abstrakta begrepp. Men dom kan beskriva sin fysiska omgivning, med hög precision.
Det mänskliga språket är för komplicerat, för ha uppstått allt på en gång. Vissa flockdjur använder variationer, av läten för att beskriva rovdjur. Frågan är när utvecklingen, mot ett mer mänskligt språk började. Jag tycker att det verkar rimligt, som Louis Leakey föreslog, att det var samtidigt med stenknäckande. Hur vet man då om stenar, har blivit avsiktligt knäckta? Man kan jämföra med apor, som använder stenar som verktyg idag. Både kapuciner och makaker, har observerats göra det. När dom gör det händer det, att stenar som dom använder knäcks. Fast dom verkar inte greppa, att knäckta stenar kan användas till något. Om ”stenverktyg” inte kan skiljas från sådana, är dom sannolikt inte gjorts med flit.
Vi vet att medlemmar, av arten Homo habilis, använde avsiktligt knäckta stenar. Jag tror dom använde kombinationer av ljud, för att beteckna föremål. Det är början till ett språk, som inte bara varnar flockmedlemmar. Nu kunde det också användas, som hjälp att instruera andra. Däremot är jag inte säker på, hur många språkljud dom kunde uttala. Kanske så få att det för oss, inte riktigt skulle låta som tal.
Jag tror att medlemmar av Homo erectus, lät som kanoniskt joller. Men innehållet i det dom sa, måste ha motsvarat meningar, på minst två – tre ord. Den här arten existerade, i minst 1,8 miljoner år. Under den långa tiden, av ökade deras genomsnittliga hjärnstorlek. Så arten kan efter hand, ha utvecklat mer komplicerad meningsbyggnad.
Homo erectus gav upphov, till Homo heidelbergensis. Den och dom senare neandertalaren, tror jag pratade ganska normalt. Innehållet i det dom arterna sa, kan ha låtit ganska barnsligt. Dom arterna växte upp snabbare, vilket gav hjärnan mindre tid att utvecklas. Säkert är att deras språk, varierade mindre i ljudsystem, än dom historiskt belagda. Dom kunde uttala färre språkljud än vi.
Sedan den nutida människoartens uppkomst, tror jag inte språkförmågan förändrats. Vad som i stället har ändrats, är hur vi använder språket. I och med civilisationens början, uppstod flera möjliga sammanhang. Till exempel kan ordet torn, betyda både vakttorn och vattentorn, beroende på sammanhang. Jag tror att romarna gjorde just det. Deras ord var castellum, som även gett upphov till kastell.
Hur kommer det sej då, att folk har pratat pidginspråk? Dom har uppstått i mötet, mellan talare av olika språk. Om språken inte är nära släkt, är ord och uttryck sällan analoga. Då har medlemmar av en grupp, skapat en kraftigt förenklad version, av den andra gruppens språk. Sedan har den kraftigt förenklade versionen, använts till att prata med utlänningar. I fiktion har urbefolkningar pratat så, för att publiken ska förstå dom. Så uppstod myten att dom gör så, när dom talar med sitt eget folk.
Uppladdad den 29:e september 2024.