Skillnaderna mellan vilda och odlade växter
Växter som vi odlar för att äta, har inte uppstått helt naturligt. I stället har dom avlats fram, under tusentals år. Buskar och träd med nötter, har avlats för större frön. På samma sätt har fruktträd, och bärbuskar avlats, för att ge större och sötare frukt. Samma sak med örter, som har ätliga frukter och bär. Örter har också avlats, för att ha större knoppar, blad och stjälkar. Så har många grönsaker uppstått.
I vissa fall har odlade växter, helt förlorat förmågan, att föröka sej på egen hand. Bananer växer inte på träd, utan på en sorts förvuxen ört. Vildformens frukter är fulla av frön, som är stora som ärtor. Genom årtusenden har dom avlats, för att ha mindre och mindre frön. Till slut uppstod en variant, som helt saknade frön. Den kan bara föröka sej med sticklingar. Därmed har den blivit beroende, av mänskor för sin förökning.
Mänsklighetens största födokälla, är idag sädesslag. I princip utgörs dom av gräs, som odlas för sina frön. Första skillnaden som uppstod, när dom började odlas var, att fröna inte själva föll av. Sedan har dom avlats fram, för att ha fler och större frön. Vilket också kan innebära, att fröna sitter tätare. Hos majs sitter dom så tätt, att folk måste sära på dom. Annars gror dom så tätt ihop, att näringen inte räcker till någon.
Avel för fler och större frön, har också gjorts på örter. En del kan misstas för sädesslag, eftersom dom används på samma sätt. Exempel är bovete (inget riktigt vete), chia och quinoa. Ingen av dom räknas som säd, eftersom dom inte är gräs. Andra kallas baljväxter, för att dom tillhör den familjen. Sådana inkluderar bönor, linser och ärtor. Däremot hör kaffe och kakao, inte till växtfamiljen. Dom bara kallas ”bönor”, därför att dom vagt liknar sådana.
Dessutom finns det örter, som har ätliga rötter. Några av dom har avlats, för att rötterna ska bli större. Smakligare rötter har dom också avlats för. I vissa fall har användningen, förändrats i historisk tid. Till exempel är rödbeta, och sockerbeta samma art. Den senare avlades fram, först på 1800-talet, från vildformen strandbeta. Tidiga former av sockerbeta, används idag till djurfoder.
Slutligen finns det växter, som odlas för sina fibrer. Den viktigaste idag är bomull, som utgörs av buskar, med håriga frukter. Under tusentals år har dom avlats, för att frukten ska bli större. Annars kommer växtfibrer, främst från olika örter. Exempel är hampa, lin, jute och rami. I dom fallen har örter avlats, för att ha tjockare stjälkar. Att utvinna fibrer ur trä, är en modern företeelse. Jag vet inte hur det är med bambu, som är förvedade gräs. Fanns fiberutvinning före industrialismen, var den inte särskilt utbredd.
Uppladdad den 13:e februari 2025.