Hur kan du tro, att Napoléon blev förgiftad till döds?

Det är inte så svårt om man vet, hur folk har kommit fram till det. Du har inte insett vilka stora mängder bevis, som stöder förgiftningsteorin. Vi har det sammanlagda vittnesmålet, från minst sju olika personer: Francesco AntommarchiArchibald ArnottHenri Gratien BertrandGaspard GourgaudLouis Joseph MarchandBarry Edward O’Meara och John Stokoe. Notera att alla dessa vittnesmål, någorlunda stämmer med varandra. Skillnaderna är inte större, än vad som kan förklaras av mänskliga fel, och fel i kommunikationen. Vi har dom två rapporter Francesco skrev, efter att ha obducerat den döde Napoléon. Francesco var den ende närvarande, som var speciellt tränad att obducera. Han var dessutom en ärlig man, som inte medvetet överdrev vad han visste. Vi har vittnesmålet från flera personer, som var med när Napoléons första grav öppnades. Jag vet vilka som var med, men inte exakt vilka som vittnat. Huvudsaken är att deras vittnesmål, också stämmer ungefär med varandra.

Sedan 1960 har vi också kemiska analyser, av hårprover från Napoléon. Jag talar här om tolv mätningar, som stöder förgiftningsteorin. Notera att dom gjorts på sådana sätt, att dom som mäter inte kan välja, vilket mätvärdet blir. Dom två första gjordes till och med av en person, som inte visste vem hårproverna kom ifrån. Dom fyra som inte stämmer med mönstret, har inte motbevisat förgiftningsteorin. Däremot kräver dom en förklaring. Mitt förslag på en sådan presenteras här.
Notera att det inte är jag, som har kommit på förgiftningsteorin. Sten Forshufvud listade ut det hela, långt innan jag föddes. Han fick stöd av två historiker: Ben Weider och David Geoffrey Chandler. Dom två var erkända av andra historiker, som experter på Napoléon. För att övertyga dom måste Sten förklara, hur han hade tänkt. Hade Sten varit helt fel ute, skulle dom inte ha trott honom. Dom skulle i alla fall inte ha låtit sej övertygas om något, som skilt sej radikalt från deras egna slutsatser, utan mycket goda anledningar. David erkände att förgiftningsteorin, förklara mer än någon annan. Ben överlevde Sten med 23 år, och fortsatte driva frågan så länge han levde. Jag har i stort sett bara återberättat, vad andra har kommit fram till. I den mån jag dragit egna slutsatser, är jag beredd att tala om hur jag tänkt. Om någon då hittar något berättigat fel, kan jag erkänna det. Fast då måste man förstås förklara, på vilket sätt jag tänkt fel. Att bara säga att jag har fel, fungerar tyvärr inte.

Den här undersidan ändrades senast den 19:e juli 2023.